Taiteellinen tutkimus ja yhteiskunta -kurssilla teemme taiteellista tutkimusta, jonka lähtökohtina ja välineinä toimivat oppilaiden omat taiteelliset käytännöt. Tutustumme taiteellisen tutkimuksen historialliseen taustaan, akateemisen kontekstin ominaispiirteisiin sekä tutkimuskentällä ajankohtaisesti merkittäviin yhteiskunnallisiin näkökulmiin. Kurssin osallistujat muodostavat tutkimusyhteisön, oppilaat kokeilevat tutkimusongelman muotoilua, tutkimuksensa esittelyä eksposition muodossa ja osallistuvat kriittiseen keskusteluun toistensa töistä. Lisäksi teemme opintomatkan Helsinkiin kulttuurileikkauksia vastustavaan Sakset seis! -mielenosoitukseen ja tarkastelemme sen yhteydessä yhteiskunnallisen aktivismin strategioita ja mielenosoituksen anatomiaa.

Tavoitteet:
Taiteellisen työn ymmärtäminen taiteellisen tutkimuksen kautta. Tutkimuksellisuuden periaatteiden oppiminen taiteellisen työn osana ja tutkimus osana ammattitaiteilijana kehittymisen edellytyksiä. Yhteiskunnallisen ja kulttuurikriittisen ajattelun kehittyminen. Konkreettisen tutkivan taiteellisen työn tekeminen, taiteellisen työskentelyn syventäminen ja teoksen valmistaminen.

Sisältö:
Tekstikokonaisuudet, teosharjoitteet, tutkimussuunnitelma, vierailut; taiteellisen tutkimuksen ja siihen liittyvän taiteellisen työn tekeminen; tutkimuksellisuuden ja yhteiskuntaorientoituneisuuden historia suhteessa nykytaiteeseen; taiteellinen julkaisu tai teostyö.

Opettajana Tuomas Laitinen.